Én trup, to hold

Andreas Kocks overgang fra DS-holdet til 2. Divisionsholdet har været et godt eksempel på den sportslige udvikling i Aarhus Fremad.  

I sommer kom Andreas Kock i dialog med Fremad, og efter at have talt med vores DS-træner, Jacob Eichner, fik han hurtigt lov til at træne med. Det resulterede i, at Kock blev en del af vores Danmarksseriehold, og den 24-årige offensivspiller er nu efter blot et halvt år i klubben blevet en del af vores 2. divisionshold. Kock er endnu et eksempel på en spiller, som er startet på DS og derefter har taget skridtet og blevet en del af 2. divisionsholdet.

Kock er oprindeligt fra Skive og har spillet i Skive IK de første 20 år af sit liv. Han skiftede i 2018 til Holstebro, der dengang spillede i Danmarksserien, og skiftede halvandet år senere til Aabyhøj her i Aarhus, da han begyndte på studie. Efter to år på Aabyhøjs Jyllandsseriehold søgte Kock nye, større udfordringer.

”Jeg savnede et højere ambitionsniveau, noget mere seriøst. Jeg hørte om Fremad og aftalte med Eichner, at jeg lige skulle op og prøve at se det an. Så blev jeg egentlig bare grebet af klubben med det samme. Jeg syntes, det var en fed klub, hvor jeg blev taget godt imod. Derudover er træningsintensiteten en helt anden, end jeg var vant til. Så der gik ikke længe, før jeg havde besluttet mig for, at det var her, jeg gerne vil spille,” fortæller Kock om, hvordan han endte i Fremad.

Kock var allerede i efteråret aktuel i en turneringskamp og pokalkamp for 2. divisionholdet og har derfor arbejdet med begge trænerteams i sit første halve år i klubben. Det var heller ikke de store forandringer, Kock har måttet gennemgå, da han blev enig med Morten om at blive en del af 2. divisionsholdet.

”Spillestilen er meget den samme, så spillemæssigt har der ikke været stor forandring. Intensiteten er skruet op, blandt andet i forhold til de antal gange vi træner. På DS var intensiteten også god med knald på, men det er bare lidt noget andet på 2. division, hvor konkurrencen selvfølgelig er større. Helt generelt er der ikke den store forskel, men det er selvfølgelig nogle andre, man spiller med, og det skal man også vende sig til hinandens spillestil, løbemønstre osv. Overordnet set har det været en nem overgang fra DS til 2. div,” fortæller Kock.

Vores cheftræner, Morten Dahm Kjærgaard, er naturligvis glad for, at Kock har taget skridtet op. For Morten er Kock et pragteksempel på, hvad vi forsøger at sigte mod i klubben, når vi skal udvikle spillere. Det er en overordnet strategi for, hvordan vi bliver bedre, og hvordan vi får vores spillere til at spille på en ensartet måde. Her er der blandt andet to gode eksempler i anfører Emil Hauge og brormand Lasse Hauge, der har taget skridtet op og i dag er to dominerende spillere på 2. divisionsholdet. Det var måske ikke en overlagt strategisk handling med Hauge-brødrene, men her har man i klubben kunnet se, at det er en rekruttering, som fungerer.

”Vi har kigget på, hvordan vi sikrer, at vi kan rekruttere flest og bedst mulige spillere og forkorte den tid, det tager, at gøre dem klar til at spille på 2. divisionsholdet. Vi skal videreudvikle spillerne og i sidste ende hjælpe dem videre i deres karriere,” fortæller Morten.

I Fremad går ungdomsrækkerne ikke længere op end til U13, og derfor er Danmarksserieholdet essentielt for at sikre en kvalitetsbredde. Mange unge skal til Aarhus og studere og med en masse gode ungdomsakademier rundt omkring især i Jylland, kommer der mange dygtige fodboldspillere til byen. Her er målet at samle nogen af dem op og få dem ind i et godt træningsmiljø.

”For hvert transfervindue der er, skal vores orientering mod nye spillere være rettet både internt og eksternt. Her er Andreas Kock et godt eksempel på en succesfuld intern rekruttering.”

I denne sæson er der flere eksempler som Kock. Anders Niklassen har spillet fem kampe i 2. Division i efteråret, og Behrem Rizvic, der i januar kom til Danmarksserieholdet fra Vejgaard, er nu blevet en fast del 2. divisionsholdet i løbet af opstarten. Når vi får spillere ind på vores DS-hold og i strukturen i klubben, gør det vejen kortere, når de skal på 2. divisionsholdet.  

”Spillere kan sætte deres trædesten mod en karriere på forskellige tidspunkter, og der er rigtig mange dygtige fodboldspillere i overskud i dansk fodbold. Vi er stratetiske bevidste om at skabe et miljø med talentudvikling og talentudfoldelse for de spillere, der ikke er gået hele vejen gennem akademierne. Vi ser et stort potentiale i de spillere, som bliver kaldt ’late bloomers’, der skal have muligheden for at fortsætte deres udvikling mod en karriere i dansk fodbold.”

Den lette overgang mellem vores hold internt er en vigtig del af, hvad vi hele tiden forsøger at arbejde hen imod og forbedre, og netop det er Kock et godt eksempel på. DS-cheftræner, Eichner, understreger ligesom Morten vigtigheden af sammenhængskraften og det samarbejde, der er mellem DS- og 2. divisionsholdet.

”Andreas Kock er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi samarbejder her i klubben. Vi finder hurtigt ud af, at han er så god en spiller, at det bliver interessant at se ham omkring vores 2. Division. Derefter finder vi sammen med Kock en god balance i, hvor han er henne, hvad der driver ham lige nu, og at han spiller efteråret færdigt på DS. Det er et godt eksempel på, at man også selv som spiller skal være parat og have lysten til at drive det. Vi går aldrig på kompromis med mennesket bag, men skræddersyer løsninger, som gør, at den enkelte også har det godt i det, vi laver, og i bund og grund er klar til at præstere på det niveau, som det kræver. Det kan vi kun, fordi vi arbejder så tæt sammen,” fortæller Eichner.

For Eichner personligt glæder det ham, at en spiller som Kock kan tage skridtet så kort tid efter, han er blevet en del af klubben.

”Helt personligt er det en af mine allerstørste motivationer i det her job, når vi har haft spillere, som har været dygtige nok til at tage skridtet. Det fylder rigtig meget i min motivation og drivkraft for at have den rolle, som jeg har i klubben, og så er det en super god historie. Fordi vi gør tingene på den samme måde, er skridtet ikke altid så stort, og vi har en dynamik, hvor spillerne hele tiden får mulighed for at træne med 2. div, når vi synes deres udvikling er til det. I sommer fik vi 13 nye spillere ind omkring DS og nu her har vi fået yderligere en håndfuld. Ud af dem har 11 indtil videre trænet med på skift og flere har også fået minutter i 2. Division. Her er det også vigtigt for mig at fremhæve hele DS-holdet, staben og miljøet i klubben, hvor vi har stærke kulturbærere, der har været i klubben i mange år og nu er et sted, hvor de bliver ligeså motiveret af at give noget videre. Det gør, at enkelte spillere kan lykkes med overgangen.”

Efter at have spillet på DS i et halvt år har Kock heller ikke andet end ros til overs for Eichner, Hjørne og alle omkring Danmarksserieholdet.

”Det har været fedt at arbejde med Eichner og Hjørne. Det var en af grundene til, jeg skiftede i sin tid. Jeg kunne mærke, at de var mere engagerede, og at de virkelig vil klubben. De var gode til at lytte, og det gør sig også gældende for 2. divisionsholdets trænerteam. Selvfølgelig skal der være et fodboldmæssigt niveau, men det er ligeså meget mennesket bagved, der skal være i orden. Hvis man har noget på hjertet, lytter de, og det er virkelig fedt,” fortæller Kock.

#forzafremad #entruptohold

Flere nyheder

Næste kamp

13:00

Thisted FC vs Aarhus Fremad

Seneste kamp

1 - 0

Aarhus Fremad vs HIK

Stillingen

Standings provided by Sofascore

ShoP