Da Fremad Folket blev stiftet i slutningen af 2019, var ambitionerne klare. Fremad Folket skulle på sigt blive medejer af vores fodboldklub, Aarhus Fremad. Den 9. juni nåede Fremad Folket første milepæl, da de fik tildelt en plads i bestyrelsen og kom op over den magiske grænse af ejerandele svarende til 5% i klubben. Det har den direkte effekt, at Fremad Folket nu sidder med ved bordet, når der skal tages beslutninger vedrørende klubben. Det er et vigtigt skridt ifølge formand, Dennis Guldborg Laursen, der er enormt glad for at kunne se resultater af rejsen, der har været fra scratch, siden foreningen blev stiftet.
”Jeg gik hjem den anden dag med et kæmpe smil på læben. Målet har hele tiden været, at vi skal bevæge os fremad, og det har været svært under corona at skabe et fællesskab, når man ikke har måttet mødes. Så det er et vanvittigt, vigtigt skridt og en kæmpe sejr, at vi er lykkes med første del af projektet. Der er glade dage i Fremad Folket,” fortæller han.
Også ved direktør, Lars Kruse, er der tilfredshed med at nå i mål med et af de første punkter på Fremad Folkets dagorden. Det kommer heller ikke som en overraskelse for vores direktør, som er glad for, at målsætningen med at få Fremad Folket med i bestyrelsen er nået.
”Det er et skridt i den rigtige retning. Det var hele ideen, da vi i klubben var med til at opfinde Fremad Folket-konceptet, som så med tiden nu bliver mere selvkørende og med egen ret i bestyrelsen. Hvis en fodboldklub ikke er til for sine supportere, hvem så? Selvfølgelig skal de også være med, og at de tiltræder som medejere af klubben, synes jeg, også helt klart kun er positivt.”
Fremad Folket består lige nu af cirka 100 medlemmer, men det er klart, at alle ikke kan sidde med ved bestyrelsesbordet. Det kommer Dennis i kraft af sit formandskab til, og derfor ser formanden stor pligt i at repræsentere Fremad Folkets medlemmer bedst muligt. Måden hvorpå bestyrelsespladsen skal forvaltes, så mængden bliver hørt, er noget, som Dennis og Fremad Folket skal beslutte efter sommerferien, hvor der er generalforsamling.
”Nu bliver vores opgave så mere formaliseret og et spørgsmål om, hvordan medlemmerne bedst muligt bliver hørt i bestyrelsen. Skal vi til at holde et stormøde hver anden, tredje måned eller gøre det helt anderledes, ved jeg ikke endnu, men det er nogle af de tanker, vi skal have gjort os, når det hele bundfælder sig, og vi kommer på den anden side af sommerferien. Det er noget, der ligger mig meget på sinde – at det ikke kun skal være min holdning, men foreningen der får mulighed for at få et talerør i bestyrelsen,” fortæller Dennis.
Lars Kruse ser fansenes inkludering i klubben, som karakteriserende for, hvordan tingene gerne skal gøres i Fremad. Derfor er det også med åbne arme, at vores direktør byder vores fans’ vigtige stemme til i bestyrelsen.
”Det særlige for Fremad er, at man jo ikke skal være ejer, fordi man tror, det er noget, som bliver til penge. Det er en klub, der skal kunne bære sig selv, og der er ikke rigtigt noget, der er større end den. I forhold til at drive den har vi brug for alle de input, vi kan få. Vi er alle sammen drevet ud fra nogle forskellige motivationer, og der tænker jeg, at Fremad Folket kommer til at bidrage med motivationer, som vi andre måske ikke altid lige har for øje,” fortæller han.
En stor del af Fremad Folkets mission er at føre Aarhus Fremad i en retning, hvor fans får medejerskab og dermed medbestemmelse i klubben. Men det er ikke kun klubben, Fremad Folket har til sinde at vil bidrage til.
”Vi håber på at kunne blive ved med at bidrage til et fællesskab i og omkring klubben. Derudover at blive endnu mere synlige både til kampe, men ligeså meget i forhold til lokalområdet omkring Riisvangen. Det kunne være via en fastelavnsfest eller en fodboldturnering for ungerne – der kunne sagtens være nogle ting, som lå der, men det står til drøftelse til generelforsamlingerne,” siger formand, Dennis.
Fremad Folket er resultatet af et samarbejde mellem foreningen og klubben, der ifølge vores direktør, Lars Kruse, har forløbet sig godt.
”Jeg synes, det har været et meget positivt forløb. Både med Jens Husted i starten og Dennis nu. Vi har haft et rigtig fint samarbejde, men det har jo også været nogle kendte ansigter på Riisvangen i forvejen, der har drevet det. Der har ikke været nogen tilpasning, og det har forløbet sig lige som det skulle. Det vigtigste for os fra klubbens side var egentlig bare, at vi kunne give slip på det her projekt så tidligt som muligt, så det kunne leve sit eget liv.”