Fremads Historie

Udarbejdet af Ricky Balle og Niklas Rehn
Suppleret af Nicolaj Wittendorff og Kenneth Anthonsen

Årene 1947 – 1973
Aarhus Fodsportsforening Fremad blev stiftet i 1897, men først i 1947 startede man den egentlige fodboldafdeling op. Det er desværre sparsomt, hvad der findes af informationer om klubben før klubbens officielle opstart i 1970’erne. I 1970 får klubben Riisvangen Stadion som ny hjemmebane og dermed flytter Aarhus Fremad væk fra klubbens tidligere bane ved Læssøesgade Skole nær Harald Jensens Plads.

I 1973 løber klubben ind i en alvorlig krise, da klubbens medlemstal falder til rekordlave 9 medlemmer. Den tidligere lukkede afdeling i klubben, ”Villaholdet”, lukker ned, og der mangler penge i klubkassen på grund af de forsvindende indtægter fra kontingenter. Dermed står klubben tilbage uden penge og med blot 9 medlemmer, der ingen erfaring har i klubarbejde. I denne periode har klubben amatørstatus og spiller i serie-rækkerne.

Årene 1974 – 1984
I 1974 mærker klubben stadigt eftervirkningerne af det økonomiske uvejr, klubben er havnet i. Der er stadig kun 9 medlemmer tilbage og altså ikke nok til at stille bare ét hold. Der bliver valgt en ny bestyrelse bestående af 3 mand, hvis opgave det bliver at få styr på klubbens økonomi. Bestyrelsen lider under den manglende kontingentbetaling fra året før, og må betale regninger og udgifter forårsaget af den tidligere bestyrelse.

Samme dag som den nye bestyrelse bliver valgt, tiltræder Børge Toft som ny træner, og han viser sig at være meget nyttig i forhold til klubbens situation. Det lykkes Børge Toft at tiltrække sponsorer og medlemmer, så medlemstallet i slutningen af 1974 er steget fra 9 til 27. Gennem sponsorerne får klubben nye spillerdragter, bolde osv.

I 1974 har klubben ét seniorhold og to drengehold. I 1980 stiger fodboldafdelingens medlemstal betydeligt, og klubben har nu 3-4 seniorhold og 5-6 drengehold. Seniorafdelingen rykker i perioden 1974-1980 op og ned mellem Serie 4 og 5.

I perioden 1980-1983 havner klubben endnu engang i økonomisk uvejr. Med en mindre gæld er det svært at finde ledere til klubben. Men allerede i 1984 kommer oprejsningen. Med hjælp fra Aarhus Kommune får klubben et nyt klubhus på Riisvangen Stadion. Den gamle tyskerbarak, der hidtil har ageret klubhus, bliver erstattet af et nyt, hvilket er med til at generere et stigende medlemstal, der så igen er med til at styrke klubbens økonomi. Klubben kan herefter sætte sig nogle større sportslige mål.

1984 – 1997
Under træner, Kaj Jensen, rykker klubben op i Serie 3 på to sæsoner, hvilket bliver startskuddet til 9 oprykninger på 13 år. Kim Poulsen bliver i 1987 ny træner, og med en forbedret økonomi bliver der tiltrukket nye og bedre spillere. Samtidigt med udnævnelsen af tidligere træner og kamprekordholder i Aarhus Fremad, Jan Hammerholt, som ny formand i 1988 får klubben nogle helt andre forudsætninger at arbejde under. Som den første Serie 3 klub i Danmarkshistorien indfører den visionære og energiske formand sponsorbiler. En ting der på daværende tidspunkt er uhørt. Spillerne sendes desuden på træningslejre og mentaliteten og ambitionerne i klubben bliver meget mere seriøse.

Oprykningerne følger herefter hurtigt. I 1988 rykker klubben op i Serie 2 og efter at have stabiliseret sig i rækken følger endnu en oprykning til Serie 1. Aarhus Fremad fortsætter sin optur med klubben og formår at tiltrække flere dygtige spillere og hæve niveauet i resten af spillertruppen, så klubben kan fortsætte op gennem rækkerne. I 1992 belønnes klubben for deres nytænkende indsats med en oprykning til Jyllandsserien.

Jyllandsserien viser sig dog at være en overkommelig opgave, og med en flot placering som nummer to rykker klubben direkte i Danmarksserien. Herefter etablerer klubben sig flot i rækken. I 1995, efter to sæsoner i Danmarksserien rykker klubben op i 2. Division Vest. For første gang i Aarhus Fremads historie er de altså at finde uden for de danske Serier. Samtidig bliver velkomsten til 1996 et farvel til klubbens træner gennem otte år, Kim Poulsen, der har ført klubben til fantastiske syv oprykninger.

Den nye træner bliver Per Bie, der skal hjælpe klubben videre. 2. Division Vest ender med at blive et kort bekendtskab, da Aarhus Fremad allerede efter to halvsæsoner suverænt sætter sig på førstepladsen. På dette tidspunkt har klubben tiltrukket mange spillere fra omkringliggende klubber og har fået et rigtig godt hold, der med stor selvtillid skal til at spille i den næstbedste danske række.

Samtidig med oprykningen til 1. Division bliver Aarhus Fremad Fodbold ApS oprettet, så der for første gang er basis for at etablere kontraktfodbold i klubben, så klubben lettere kan holde på sine efterhånden attraktive spillere. Tiderne har altså ændret sig markant i klubben fra da holdet spillede Serie 5 kun 12 år tidligere. Træner Per Bie og klubben vil dog ikke stoppe den fantastiske fremgang.

Holdet vænner sig usædvanligt hurtigt til det højere tempo i 1. Division og efter en fornuftig start etablerer de sig i toppen. Kulminationen på de mange oprykninger kommer d. 11. juni 1997, da Høje Bøge Stadion i Svendborg lægger grund til den største bedrift i Aarhus Fremads historie. Svendborg er på daværende tidspunkt med i oprykningsræset til Superligaen. Med støtte fra to busser af sponsorer og tilhængere sætter Fremads drenge dog tingene på plads med en 3-1 sejr. Med denne sejr rykker Aarhus Fremad nu sensationelt op i Superligaen.

1997 – 1999
Oprykningen til Superligaen fejres dagen efter på Riisvangen Stadion. I forbindelse med foreningens 100-års jubilæum bliver oprykningen og jubilæet fejret med pomp og pragt på Riisvangen stadion d. 12 juni 1997.
Endnu en gang bliver træneren udskiftet. Viggo Jensen, der tidligere har spillet i Bayern München og desuden opnåede otte A-landskampe, er ny mand ved roret.

Allerede d. 25 juli får Aarhus Fremad superligadebut. De bliver smidt for løverne mod byens andet storhold – AGF. Opgøret tiltrækker hele 15.000 tilskuere, der i solskinsvejr ser Aarhus Fremad vinde lokalopgøret 2-1 på mål af Søren Hermansen og Gregers Ulrich.

I sæsonen 97/98 tilkæmper Aarhus Fremad sig en 10. plads, hvilket giver dem endnu en sæson i landets bedste række. Med 33 point og en målscore på 51 – 73 overlever holdet deres første år i Superligaen. Søren Hermansen scorer 19 mål for Aarhus Fremad og ender på topscorerlistens andenplads efter Brøndbys Ebbe Sand. Sæsonen bliver desværre også tidspunktet for et tragisk farvel til klubmanden, Jan Hammerholt, der lider en alt for tidlig død. Med hans farvel begynder klubben stille og roligt dens nedgang.

98/99 sæsonen bliver den sidste i Superligaen for Aarhus Fremad i denne omgang. Med samme målscore som året forinden men med fire point færre ender Fremad på Superligaens 11. plads lige under bysbørnene fra AGF. Aarhus Fremad må sammen med B.93 sige farvel til Superligaen og forberede sig på igen at spille 1. division. Klubben havde blandt andre mistet Søren Hermansen og måtte i sidste ende erkende, at niveauet ikke rakte til den bedste række.

1999-2004
I 1999 præsenterer Aarhus Fremad sammen med Skovbakken en fælles overbygning. Under navnet FC Århus er de to klubber gået sammen med en målsætning om at nå helt til tops i dansk fodbold.
Allerede efter et halvt år dropper de overbygningen. Der mangler 1.8 mio. i det nødvendige budget, og bestyrelsen i FC Århus nedlægges.
Bestyrelsen i Aarhus Fremad ApS beslutter at fortsætte projekt FC Århus uden Skovbakken. Bestyrelsesformanden hedder Karsten Nørkjær og direktøren er stadig Morten Nysom.
FC Århus spiller i 1. Division men formår aldrig at komme helt til tops. Ambitionerne om superligafodbold på Riisvangen må lægges på hylden for en tid.

”Vi kan have det ligeså godt som hold i 2. Division som i 1. Division,” siger daværende direktør Morten Nysom, efter han har måtte sande, at drømmen om at nå helt til tops var urealistisk på det daværende grundlag.
Der er tumult i klubben, og hyppig udskiftning af trænerteams vidner om, at klubben har svært ved at finde sig til rette og finde den rigtige sti at gå ad. Klubben havde ikke mindre end seks forskellige trænerteams i årene 1999-2004.

Blandt solstrålehistorierne hos FC Århus er en sensommerdag i 2002 på Aarhus Stadion, hvor mægtige Manchester United gæstede Danmark. Med hjælp fra en række danske profiler og tidligere spillere fra Aarhus Fremad-tiden skulle FC Århus møde Manchester United.
Aarhus Fremad taber opvisningskampen 0-5 på mål af bl.a. Ruud van Nistelrooy, Diege Forlan og Ryan Giggs. Også ikonet David Beckham oplever tilskuerne på Aarhus Stadion denne aften.

I 2003 er FC Århus faretruende tæt på konkurs. Drømmen om FC Århus bliver pakket væk, og Aarhus Fremad genopstår. Man vil tilbage til de gamle dyder, og der er hårdt brug for frivillige på Riisvangen.
Efter to sæsoner i Superligaen, og fem sæsoner i 1. Divisionen, må Aarhus Fremad i 2004 indfinde sig med igen at spille i 2. Division.

2004 – 2009
Nedrykningen fra 1. division og navneskiftet tilbage til det velkendte Aarhus Fremad markerer klubbens sommer i 2004. På trænerposten bliver den blot 27-årige, Anders Gerber, ansat. Efter en sæson i midten af rækken rykker Aarhus Fremad op i landets næstbedste række igen i sommeren 2006 efter en flot andenplads efter Esbjerg FB’s andethold. Den første sæson går over al forventning, og klubben redder sig fri i sidste runde med en 3-1 sejr ude mod Thisted. Sejren betyder, at lokalrivalerne fra Brabrand må vinke farvel til 1. Division. Økonomisk er klubben i uføre og på randen af konkurs, men midtvejs i sæsonen 2006/2007 får klubben igen tilladelse til at skrive kontrakter. En ting, der hjælper til at holde på de bedste spillere i klubben.

I anden sæson kommer klubben dog ned på jorden igen. En 15. plads betyder øjeblikkelig nedrykning for klubben. Samtidig bliver der sagt farvel til Anders Gerber, der søger nye udfordringer i FC Fyn. Erstatningen viser sig at blive en gammel kending af dansk fodbold. Polske Krzysztof Popczynski sætter sig i trænersædet, der i mange år har haft hyppig udskiftning.
På dette tidspunkt er spillerne i Aarhus Fremad stadig på kontrakt, selvom økonomien i klubben ikke er god. En hæderlig placering midt i rækken som 8’er bliver meget kendetegnende for den noget blandede sæson, som alle i og omkring klubben oplever.

2009-2010
Sommeren 2009 byder endnu engang på spekulationer om Aarhus Fremads økonomi. Skal klubben i betalingsstandsning eller erklæres konkurs og tvangsnedrykkes? September bliver et velkommen til de frivillige. Mogens Kamp har hidtil været indsat som direktør, men den rolle bliver overtaget af ulønnede, og heriblandt Søren Østergaard, der hjælper med at skaffe flere sponsorer og få styr på økonomien. Efter en turbulent halvsæson på og uden for banen bliver Søren Østergaard præsenteret som lønnet direktør fra 1. februar. Klubben vil med en ny profil skabe et stort sponsornetværk og være de studerendes klub.

Flere spillere har forladt Fremad for at spille i andre klubber. Men resten bliver tilbage og står sammen. Uden løn og med en ambition om at spille med i toppen af 2. Division Vest, byder spillerne foråret velkommen.
Og sikke et forår. 37 point i 15 kampe betyder, at klubben er et point fra at skulle spille om oprykning til 1. division.

2010-2013

De tre efterfølgende sæsoner var lige ved og næsten for klubben og dens chancer for oprykning til 1. divisionen. Det blev til to 2. pladser i 2. divisionen i sæsonerne 10/11 og 12/13.
I slutningen af 2012/2013 sæsonen valgte klubben at forlænge med cheftræner Krzysztof Popczynski, men bare 2 måneder senere valgte klubben at afbryde samarbejdet. Grunden til dette vides ikke, men som ny træner præsenterede man en gammel kending, nemlig Jesper Tollefsen, som senest var cheftræner i klubben tilbage i 2003.

2013-2015

Denne sæson skulle vise sig, at blive en katastrofe for Aarhus Fremad, idet man rykkede ned fra 2. divisionen. Spillet var langtfra prangende, og da slet ikke i nærheden af det attraktive fodbold man før havde været vant til at se på Riisvangen.
Klubben tog konsekvensen og fyrede cheftræner Jesper Tollefsen.
Man måtte nu en tur ned i Danmarksserien, og klubben skulle på jagt efter en ny træner, der kunne skabe resultater.

Det var efterhånden mange, mange år siden, at Aarhus Fremad sidst havde befundet sig i Danmarksserien, og målsætningen var da også klar og tydelig. Man skulle op igen med det samme!
Som ny mand på cheftrænerposten hentede man den tidligere Brabrand og Skanderborg træner, Claus Christiansen. Det viste sig at være et godt match, for Aarhus Fremad fik hurtigt sat deres præg på puljen med nogle sikre sejre.

Den 20. juni 2015 blev sæsonen afsluttet på flotteste vis med en overbevisende sejr på 5-0 hjemme mod FC Djursland, og med hele 68 point, en målscore på 67-10, kun 2 nederlag i sæsonen og 20 point ned til nummer 2, blev Aarhus Fremad sikker nummer 1 i Danmarksserien Pulje 3.
I pokalturneringen nåede klubben til 3. runde, hvor man mødte FC Midtjylland i Herning. Det endte med et nederlag på 5-1, men det var trods alt også de danske mestre den sæson.

Trænere:
1978: Jan Mortensen.
1979 – 1982: Jan Hammerholt.
1983 – 1986: Kaj Jensen.
1987 – 1995: Kim Poulsen.
1996 – 1997: Per Bie.
1997: Viggo Jensen.
1998 – 1999: Kim Poulsen.
1999 – 2000: Peer Danefeld.
2000: Frank Pingel.
2000: Henrik Bechmann – Henrik Gudmandsen.
2001: Tom Matthiessen.
2001 – 2003: Jesper Tollefsen.
2003: Jens Tang Olesen.
2003 – 2004: Ole Brandenborg.
2004 – 2008: Anders Gerber.
2008 – 2013: Krzysztof Popczynski.
2013 – 2014: Jesper Tollefsen
2014 – 2017: Claus Christiansen
2017 – 2019: Morten Mølkjær
2020 – nu: Morten Dahm Kjærgaard

Næste kamp

18:30

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Seneste kamp

2 - 0

Aarhus Fremad vs EFB

Stillingen

Standings provided by Sofascore

ShoP