Kaffemøde og heftige vetorettigheder – nigeriansk investor vil gøre Aarhus Fremad til en af Danmarks bedste klubber

Nigerianske rytmer på Riisvangen eller det karakteristiske aarhusianske jagthorn, der gjalder ud over Guineabugten. Det er ikke just noget, der rimer, men fremover kan det blive et ganske almindeligt syn. Sporting Lagos og Aarhus Fremad er et nyt umage par, der skal drage nytte af hinanden. Forklaringen er førstnævntes ejer og stifter, der har købt sig ind i Aarhus Fremad.

Af Mathias Dueholm

”Sikke en dag.”

Tirsdag eftermiddag er der brug for at trække vejret dybt for Aarhus Fremad-direktør Lars Kruse. Denne forårsdag har han nemlig indviet omverden i, hvad der er blevet arbejdet på i månedsvis, og som endelig er kulmineret. Aarhus Fremad har fået en ny ejer i nigerianske Shola Akinlade, der har erhvervet sig 55 procent, altså aktiemajoriteten i den aarhusianske traditionsklub.

Udenlandske investorer er ikke længere noget særsyn i dansk fodbold. Med blandet succes har også andre klubber afgivet helt eller delvist ejerskab til investorer af anden nationalitet. Noget, der da også har givet næring til en vis skepsis i nogle kredse efter nyheden om det nye nigerianske ejerskab i Aarhus Fremad.

Lars Kruse forstår godt de forbehold som fans og iagttagere giver udtryk for, men han maner til ro.

”Det man skal huske, er, at det er jo mig, der bor her i byen. Det er jo ikke Shola. Det er mig, der har ansvaret for, at det her foregår ordentligt. Det er mig, der fortsat skal ned i Brugsen og handle ind, og det vil jeg gerne kunne, uden at folk de kigger. Så det betyder meget for mig, at der er styr på det her. Jeg kan jo ikke bare gemme mig i en anden by, hvis det her fejler. Det er derfor vi har lavet den her model,” siger Lars Kruse.

Fremad-direktøren fortæller videre, at selvom den nye investor har overtaget 55 procent af klubbens aktier, vil der ikke blive tale om en egenrådig ejer, der kan gøre, hvad der passer ham med Aarhus Fremad.

”Vi har lavet et minoritetsejerskab med nogle heftige veto-rettigheder. Så Shola kan ikke foretage sig noget med Aarhus Fremad uden, at vi andre siger god for det. Han kan ikke fyre mig, uden at jeg er enig. Og den aftale udløber ikke,” fortæller Lars Kruse.

Store afrikanske ambitioner

Penge i kassen og nyt ejerskab i Aarhus Fremad og dog langt fra hele historien om Shola Akinlades indtog i Smilets By. Aftalen indebærer nemlig en aftale om, at klubben fra Riisvangen skal agere sparringspartner for Shola Akinlades anden fodboldklub Sporting Lagos, der blev etableret i 2022 i den tidligere nigerianske hovedstad.

Tidligere denne tirsdag eftermiddag, blev der afholdt et virtuelt pressemøde med dagens to varme kartofler, Lars Kruse og Shola Akinlade, der fortalte om projektet og derudover stillede op til spørgsmål.

På pressemødet fremstod den nye Aarhus Fremad-medejer udadvendt og sympatisk, men på dejlig udansk manér var han ikke bleg for at lufte sine store ambitioner for både Aarhus Fremad og Sporting Lagos.

”Vi vil være den bedste klub i Afrika og vi vil lave et akademi, der finder og udvikler de bedste spillere i Afrika og giver dem muligheden for at blive de bedste i verden. Jeg håber vi kan gøre Aarhus Fremad til en af de bedste klubber i Danmark,” fortalte en engageret Shola Akinlade på en skrattende videoforbindelse.

For Lars Kruses vedkommende er det et friskt pust med Shola Akinlade og dennes ambitioner på holdet, men han forsikrer om, at der ikke vil blive gjort noget som helst anderledes på den korte bane som følge af den nye investors ankomst.

”Vi kommer ikke til at gøre noget anderledes. Det, som den her aftale betyder for os, er, at vi kan begynde at planlægge langsigtet. Vores drift er sikret de kommende år og vi kan endelig begynde at kigge på, hvordan vi forbedrer oplevelsen på Riisvangen,” siger Lars Kruse.

Direktøren giver kaffe til nysgerrige fans

Oven på den noget usædvanlige nyhed, er der tikket mange reaktioner ind fra trofaste Fremad-fans. Nogle positive, andre mindre positive. Det er forståeligt, ifølge Lars Kruse, men noget, der er faldet ham for brystet er den ordlyd, der visse steder finder frem til kommentarsporet.

”Jeg synes det er helt utilstedeligt med de Nigeria-jokes, der er kommet. Jeg nægter at tro på, at det er Aarhus Fremad-fans, der skriver den slags, det må stoppe. Jeg har kigget på personen Shola og ikke hans identitet, og det synes jeg er i Fremads ånd, hvor vi hylder mangfoldigheden. Det har i øvrigt altid været min tilgang, også i mit forretningsliv. Der findes helt sikkert også dårlige danske investorer rundt omkring i nogle klubber, så jeg har ikke brugt krudt på, hvor han kommer fra,” lyder det fra Lars Kruse, der i stedet fremhæver, at der er tale om en investor, der med succes har drevet forretning rundtomkring i Afrika, hvilket vidner om arbejdsomhed og vilje til at investere knofedt, ifølge den danske Fremad-direktør.

I et forsøg på at imødekomme de mange spørgsmål og kommentarer, der er fulgt i kølvandet på nyheden, inviterer Aarhus Fremad, med Lars Kruse i spidsen, alle interesserede til en kop kaffe og en snak i klubhuset på Riisvangen denne lørdag klokken 10, i forbindelse med kampen mod Brabrand. Den spilles i øvrigt på VSK’s baner.

Og vil de lokale Aarhus Fremad støtter så egentlig komme til at se ”giraffen” Shola Akinlade på Riisvangen nogensinde? Det blev den nye investor faktisk spurgt om på dagen pressemøde, hvortil han med et stort smil svarede:

”Ja, jeg vil komme til Aarhus og se kampene fra tid til anden, og jeg vil være på plads når vi møder FC Roskilde!”

FC Roskilde gæster Riisvangen mandag, anden påskedag, den 10. april.

Flere nyheder

Næste kamp

15:00

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Seneste kamp

2 - 0

Aarhus Fremad vs EFB

Stillingen

Standings provided by Sofascore

ShoP