Cheftræneren hylder kontinuitet

Aarhus Fremad har lagt aldeles godt fra land i den nye sæson. Cheftræner Morten Dahm Kjærgaard reflekterer over, hvad det er, der lykkes så godt for de sort og gul-stribede, inden fjerde spillerunde byder på en særdeles spændende modstander.

Af Mathias Dueholm

Efter fire betydende kampe i den nye sæson er status hos Aarhus Fremad fire sejre og en flot målscore på 18-3. Med i det regnestykke tæller selvfølgelig pokalsejren på 9-0 over et heroisk kæmpende AIA/Tranbjerg, men det rokker ikke ved, at indledningen på sæsonen har været mere end godkendt.

Succesen kommer imidlertid ikke bag på manden ved roret, Morten Dahm Kjærgaard, der her giver sit bud på, hvorfor Fremad lykkes så godt netop nu:

”Vi skal i virkeligheden 2,5 år tilbage for at finde hovedårsagen til det. Alt det arbejde vi har lagt i klubben og måden at spille på, den måde vi har samlet en spillertrup over tid på, og den kontinuitet vi har haft, gør, at vi godt har kunnet se, at det var her vi kunne komme til at ramme nogle gode præstationer, sammensat med nogle gode resultater.”

Ifølge Morten Dahm Kjærgaard leverede Fremad-holdet i den forgangne sæson mange gode præstationer, men som bekendt missede klubben akkurat top seks, hvilket betød, at det meste af forårssæsonen stod på et nedrykningsspil. Et nedrykningsspil, som Aarhus Fremad vandt foran Kolding IF.

”Vi var gode i sidste sæson, men vi manglede lidt kvalitet og erfaring. Men når man bevidst arbejder med en spillestil over tid, en kultur og den samme gruppe af spillere, skulle man jo gerne tage de her skridt, som vi har gjort. Og før den her sæson, har vi godt kunnet se, at vi er i stand til at tage det sidste skridt,” siger Morten Dahm Kjærgaard.

Stillingen i 2. Division efter tre spillerunder. Fredag tørner nummer et og nummer fire sammen på Riisvangen. Screenshot fra bold.dk.

Truppen består mestendels af velkendte ansigter. De fleste har endda været i klubben i et par år eller mere, hvilket, ifølge cheftræneren, er kernen i den kontinuitet, der nu ser ud til at manifestere sig i resultaterne. Én markant spillertilgang er det dog blevet til i sommerpausen, hvor den garvede krumtap, Christian Ege Nielsen satte et punktum for et årtis tro tjeneste i FC Fredericia, for i stedet at melde sig under fanerne på Riisvangen som spillende assistenttræner. Noget, der pynter på Morten Dahm Kjærgaards holdkort.

”Vi fået Christian ind som spillende assistent, hvor han i sit analytiske arbejde i forhold til vores modstandere er fantastisk. Og så selvfølgelig hans rutine og spil på banen samt hans indflydelse i de her tætte kampe. 310 kampe for FC Fredericia i 1. Division har en betydning, og der en masse kvalitet i det,” siger Morten Dahm Kjærgaard.

Et konkret udtryk for holdets udvikling på banen, er ifølge Fremad-chefen det effektive presspil:

”Vi er blevet dygtigere og mere afklarede i vores presspil. I de første tre kampe har vi sørget for, at modstanderen næsten ikke har haft bolden, vi har været hurtige til at tage den tilbage. Det begrænser deres afslutninger mod vores mål, og der har vi flyttet os markant. Derudover har vi gennem de seneste 2,5 år arbejdet på at kunne håndtere hold, der presser højt og hold, der står lavt, så vi kan håndtere alle slags hold. Og endeligt er vi blevet mere angrebsivrige, og det gør alt sammen, at vi står, hvor vi står i dag.”

Ingen målsætninger om oprykning eller top seks

Det er nærliggende at tro, at man, efter flere års kontinuerligt arbejde, og især oven på en så god sæsonstart, som Fremad har præsteret, har ambitiøse målsætninger om top seks eller sågar en oprykning til 1. Division. Det er dog ikke sådan man opererer i Aarhus Fremad.

”Vi har ikke en fast målsætning, der hedder, at vi skal rykke op, eller vi skal i top seks. Vi går ind til hver eneste kamp for at dominere den, og for at give os selv de største chancer for at vinde den. Deri ligger selvfølgelig, at der er elleve hold (efter Jammerbugts konkurs, red.), der spiller for at rykke op, og det er jo det, der vil blive resultatet af at vinde de fleste kampe. Så et eller andet sted, er det vel det, som alle hold prøver på,” forklarer Morten Dahm Kjærgaard, der understreger, at man har den største respekt for modstanderne og rækken i sin helhed:

”Vi har respekt for vores modstandere og respekt for økonomien i rækken. Sidstnævnte spiller en stor rolle, og de modstandere med store økonomier kan jo stadig gøre noget med deres trupper her i vinduet. Vi ved, at dygtige spillere, især på kort tid, kan gøre en stor forskel. Så det har vi virkelig respekt for.”

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at klassens nye dreng, Esbjerg fB, er den klub i 2. Division, der kan prale af den største økonomi og det største setup. denne fredag gæster netop den store og stolte vestjyske klub Riisvangen, når fjerde spillerunde skal afvikles. Med i bagagen har de syv point efter de tre indledende runder, så med lidt god vilje kan man godt kalde opgøret for en topkamp.

”Når vi nu snakker budgetter og økonomi, er EfB selvfølgelig den tungeste klub. Det er selvfølgelig en modstander vi har respekt for, i forhold til den kvalitet de har i truppen. De har haft en periode med skiftende trænere og er derfor måske ikke så langt med deres kontinuitet endnu. De har fået nogle gode resultater her i starten, så det bliver en spændende kamp,” forudser Morten Dahm Kjærgaard.

Netop kontinuiteten kan ifølge Fremad-bossen blive en fordel for århusianerne.

”Det bliver spændende at se, hvor langt de er, i forhold til os. Jeg håber vi kan give de forhåbentlig mange tilskuere på Riisvangen et brag af en kamp. Vi kommer i hvert fald til at angribe kampen,” lover Morten Dahm Kjærgaard afslutningsvist.

Sæsonens fjerde turneringskamp spilles på Riisvangen mod EfB, og løber af stablen klokken 18.00.

Flere nyheder

Næste kamp

14:00

Aarhus Fremad vs FA 2000

Seneste kamp

0 - 1

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Stillingen

ShoP