Forårsopstarten 2022

I torsdags, den 6. januar, begyndte vi på opstarten til forårssæsonen, og der er blevet lagt i kakkelovnen til en række interessante træningskampe. Som programmet for træningskampene ser ud lige nu, skal vi møde tre hold fra Nordic Bet ligaen i form af AC Horsens, Vendsyssel og Esbjerg. Derudover har vi Brabrand og Lyseng på programmet fra henholdsvis 2. og 3. division. Der er lige godt over to måneder til første turneringskamp, den 12. marts mod Middelfart, og altså er der god tid for staben og spillerne til at forberede sig i til et spændende forår.

I forbindelse med forårsopstarten har vi fået en snak med vores cheftræner, Morten Dahm Kjærgaard, om både efteråret, nye tilkomster i klubben, hvor essentiel opstarten og træningskampene er, og hvad vi kan forvente i foråret.

Når det kommer til den igangværende sæson, og hvilke erfaringer vi har gjort os henover efteråret, er der især én ting, som har spillet en stor rolle. Nemlig den nye 2. division.

“Henover efteråret har vi både fået flyttet holdet og spillerne individuelt. Rækken er blevet stærk med tætte kampe næsten hver gang, og vi har skulle være dygtige for at få noget med. Men det har været fantastisk at spille, træne op til, udvikle sig og præstere i. Så ville vi gerne have trukket flere point ud af de tætte præstationer, der har været, og vi føler ikke, vi har været langt fra at godt kunne have taget mere med. Overordnet har vi fået gode erfaringer ud af at spille kampe på et højt niveau uge efter uge,” fortæller vores cheftræner.

Det skræmmer ikke vores cheftræner, at der er kommet et højere niveau i 2. division – det glæder ham faktisk. Et højere niveau medfører nemlig, at spillerne og staben har bedre kår for at udvikle sig.

“Hvis vi skal blive dygtigere, skal vi udfordres konstant. Der er rigtig mange forskellige dygtige hold med dygtige spillere, så vi har skullet tilpasse og vende os til forskellige spillestile og kampudviklinger. Noget er gået med os, noget imod os. Men det har været et kæmpe plus. Det vigtigste er i virkeligheden at ramme et niveau, hvor vi kan være med og samtidig forbedre os så meget, at vi får bedre chancer for at skabe gode resultater i rækken. Lige nu ligger vi midt i, og det har også resultatmæssigt været en sæson til det. Der er ikke nemme kampe, hvor vi kommer til at kunne stoppe op. Vi skal blive ved med at trykke på speederen, og det passer godt til den stil, vi har, og måden vi tror, vi bliver bedre på.”

Den skærpede række har bidraget til udviklingen i klubben, men det er ikke kun på grønsværen, der er sket ting, som har sat skub i klubbens udvikling. Vi har nemlig fået udvidet vores stab betydeligt, og det giver både et plus for spillerne, men naturligvis også til staben selv.

“Det er helt klart en helhedsudvikling, at vi i forhold til spillerne kan byde dem endnu mere. Hele vores sundhedsstab er vokset, hvor klublæge Søren Rahbek kom til for snart et år siden. Foruden Søren består sundhedsstaben nu af to fysser i Jens og Henrik, fire fysstuderende, samt to fysiske trænere i Qvick og Foged, som er et stærkt bindeled mellem det sundhedsfaglige, fysiske og resten af teamet. Alle har løftet rigtig meget og gør det med stor iver og personlighed. Der er kommet større klarhed over, hvad vi gør, og hvordan vi arbejder. Derudover har Nicklas Pyrdols ankomst sat skub i udviklingen, hvor han både har arbejdet lidt med spillerne, men i særdeleshed med staben i det daglige arbejde. Vi skal løfte stabens kvalitet, der skal løfte holdets kvalitet og give bedre resultater på den lange bane.”

Det er ikke kun staben, som er blevet udvidet. I sommer fik vi fem nye spillere til klubben og én yderligere senere på sæsonen. Det har været en vigtig investering, understreger Morten – både på grund af den skærpede 2. division, men især også på grund af den mængde skader, vi har været ramt af i løbet af efteråret.

”Vi fik fem spillere ind i sommerpausen, som faktisk hurtigt er faldet rigtig godt til, og så fik vi Buch ind undervejs, som også har været med til at polstre holdet. Desværre er nogle af dem blevet skadet – generelt har der været en væsentlig mængde skader, men sådan er det. Truppen har været stærk og trådt til, når vi har haft brug for bredde i kvalitet. Det har vist sig, at når vi rammer et efterår med lidt flere skader end normalt, så var der god grund til, vi polstrede os i sommer. Folk træder godt ind, og truppen har været god til at tage imod nye. Der er en kort indkøringsfase, også i forhold til at kende spillet og spillestilen. Derudover er DS-holdets bredde også blevet styrket, i kraft af der er kommet flere spillere til, og har virkelig hjulpet til i svære perioder. Samtidigt har de virkelig spillet noget god fodbold og flyttet sig meget.”

Nu venter opstarten og foråret, og her er påpeger vores cheftræner, at man ikke må undervurdere de træningskampe, vi skal spille.

”Man kan altid sige, at kun turneringskampene er vigtige. De er meget vigtige og isoleret set, hvor pointene tæller. Men det er også vigtigt at udnytte den periode, der er nu. Vi har en periode, hvor der godt nok ikke er point på spil, men udvikling på spil. Den kommer måske med et mindre forventningspres, og folk er måske lidt mere afslappet, fordi der er god tid til at prøve nogle ting af. De to forårsopstarter, jeg har været her, har jeg virkelig oplevet nogle trupper, som har arbejdet rigtig hårdt og været klar på at løfte deres fodboldfaglige niveau. Det gør vi ved at gøre den her periode ligeså interessant som en delperiode i en sæson. Vi vil hæve overliggeren og blive klar over, hvor og hvor langt vi er henne og virkelig blive udfordret. Ligesom med udfordringerne i 2. division, skal der også være en værdi i en opstart. Vi skal presses og stå på tær for at løfte os.”

Traditionstro plejer truppen at drage på træningslejr i uge 7, men i år er der omstændigheder, som gør, at vi må tage den hjemme i Aarhus.

”Vi har vurderet træningslejren, og det er selvfølgelig en god, vigtig ting, hvis forholdene er til det. Men med den usikkerhed med corona, der er nu, har vi valgt ikke at tage i sted i år, men så bruge en uge herhjemme i Aarhus, hvor vi kan opnå noget af den samme værdi, som vi ville få, hvis vi tog afsted.”

Selvom vi ikke kommer afsted på træningslejr i år, har vi en række gode udfordringer at se frem til herhjemme i opstarten. Vi har efterhånden haft tradition for at møde svære modstandere i opstarten, og det er der god grund til, forklarer Morten.

”Det giver altid noget at se op til sværere modstandere. Det giver en fornemmelse af, hvor vi er, hvor langt der er op, hvor vi godt kan være med, og hvor vi mangler noget. Hvis du kommer under pres eller i problemer, så er der nogle ting, der bliver synlige. Vi vil gerne have, at det bliver rigtig tydeligt, hvad vi mangler, og hvad der kan ske, når vi kommer under tryk og bliver presset. Det må ikke være så svært, at det bliver håbløst, men så længe vi føler, vi er i nærheden af at kan være med, og der er noget at stå på tær efter, så har vi rykket os. Det giver en god selvtillid ind i holdet, men allervigtigst en god udvikling, hvor vi kan løfte vores niveau. At finde ud af, vi rent holdmæssigt og taktisk kan være med på et højere niveau, er vigtigt. Jeg har en oplevelse af, at trænere, staben og spillere nyder godt af at prøve at bokse lidt op ad.”

Selvom sejre i sig selv kan give selvtillid, er der større selvtillid at vinde ved at lægge en god præstation for dagen, påpeger Morten.

”Selvtilliden kan du godt få ved at vinde, men den kan godt snyde. Selvtilliden kan ligeså godt ligge i, at du skaber gode præstationer. Så kan det godt være, den ikke er ligeså synlig, men hvis du rent faktisk spiller en god, helt lige kamp og taber, så kan det selvtillidsmæssigt virkelig give noget. På overfladen gav det måske ikke noget – jeg er med på og anerkender, det er en faktor, men jeg tror ikke på, der er en stor forskel. Så skal man være opmærksom på, hvilke hold man spiller imod, og hvor meget vi kommer til at spille de forskellige faser af spillet. Hvis vi hele tiden spiller mod hold, hvor vi har svært ved at komme frem på den sidste tredjedel, så kan man snakke om, at vi måske kommer til at mangle noget rytme, timing, afvikling og gentagelser i den del af spillet. Derfor kan der være god mening i, at vi møder forskellige slags hold, og det har vi forsøgt at være opmærksomme på i den her opstart også.”

Foråret står for døren, og stabens fokus er ikke ændret det store fra efteråret.

”Vi vil gerne vinde kampene og udnytte en større del af vores chancer. Vi er okay tilfredse med den mængde af chancer og dominans, vi fik skabt, men vi skal producere flere og større chancer og selvfølgelig altid forsøge at opnå en større beslutningskvalitet i sidste ende, der kan gøre, vi kan score flere mål. Så vil vi gerne blive dygtigere i vores forsvarsspil – at tage bolden hurtigere tilbage osv. Vi har set gode tegn på vej til det, men vi føler stadig, vi har et niveau at løfte på i den henseende.”

Flere nyheder

Næste kamp

18:30

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Seneste kamp

2 - 0

Aarhus Fremad vs EFB

Stillingen

Standings provided by Sofascore

ShoP