Fremad udvikler også talenter uden for banen

Inden for kridtstregerne excellerer Fremads unge og talentfulde spillere, men også uden for banen, er strategien klar: Her vil man også udvikle unge talenter. Klubben har netop faciliteret et pilotprojekt for Dansk Idrætsmedicinsk Selskab.

Af Mathias Dueholm

Alle med en smule indsigt i Aarhus Fremads spillertrup ved, at den er spækket med unge spillere. Men det er langt fra kun inden for stregerne, at der er talent at finde på Riisvangen. Klubbens sundhedsstab, der arbejder med både 2. Divisionsspillerne og Danmarksseriespillerne, er således også noget, som klubben satser på, og også her er det ambitionen at udvikle unge talenter.

Søren Jensen Rahbek, der har officiel titel af Head of Medical i Aarhus Fremad, arbejder ved siden af i Silkeborg som reumatolog, der er en læge med speciale i bevægeapparatet. Og så er han også medlem af Dansk Idrætsmedicinsk Selskab (DIMS), som netop har lanceret en ny mentorordning.

Ordningen går ud på, at DIMS sørger for at sætte unge nyuddannede læger i kontakt med holdlæger i danske idrætsklubber. Her kan den unge læge få et særligt indblik i den idrætsmedicinske praksis. Netop denne ordning har for nyligt kørt et pilotprojekt i Aarhus Fremad, hvor Søren Jensen Rahbek altså er holdlæge.

”Det er noget helt nyt, som vi har startet op i DIMS. Det skal gerne udbrede kendskabet til idrætsmedicin endnu mere,” siger Søren Jensen Rahbek, inden han fortsætter:

”Det er meningen, at unge, uerfarne – typiske nyuddannede – læger eller lægestuderende kan komme med ud og være ”føl” en dag til træning eller kamp, eller begge dele.”

I pilotprojektet var Sabrina Kahina Bech Søren Jensen Rahbeks føl. Sabrina er nyuddannet læge og efter eget udsagn meget stor fodboldfan. Og så er hun oprindeligt fra Aarhus, hvor hun også har taget sin uddannelse, så Aarhus Fremad er ingen ukendt klub for Sabrina.

”Jeg har altid været meget interesseret i idrætsmedicin og idræt generelt. Jeg har blandt andet taget DIMS-kurset Diplomlæge Trin 1. Jeg var tilfældigvis sideløbende kollega med Sørens kone, og det var sådan at kontakten mellem Søren og mig blev etableret. Jeg har været med Søren to gange, én gang til træning, hvor han ser de spillere, der har brug for behandling – enten ultralyd eller udtrækning af noget væske eller andre ting. Og så har jeg været med Søren til kamp for at opleve, hvordan de gør før, under og efter kampen. Særligt hvordan de gør klar op til kampen, både I forhold til energidrikke og sådan nogle ting, men også, hvis der er nogle skader, der skal tapes op inden kampen,” siger Sabrina.

Det var om torsdagen op til kampen mod B.93 og så til selve kampen mod københavnerne, at Sabrina havde lejlighed til at følges med Søren Jensen Rahbek. Selvom der ikke indtraf nogen skader i løbet af Sabrinas tid i Fremad, har hun alligevel fået et stort udbytte af forløbet.

”Jeg har fået det ud af det, at jeg er blevet introduceret til, hvad en holdlæges arbejde med spillerne går ud på, og hvilke skader, der kan opstå på en fodboldbane. Jeg har oplevet, hvordan man forbereder spillerne inden kamp, samarbejdet med fysioterapeuterne samt hvordan en skade behandles akut, og hvordan man planlægger en længerevarende behandling,” fortæller Sabrina.

Selvom der som nævnt ikke var deciderede skadessituationer mens Sabrina Bech var på sidelinjen, har Søren Jensen Rahbek alligevel formået at dele ud af sin viden:

”Jeg har godt nok ikke set Søren i aktion, men han har fortalt rigtig mange brugbare ting. Det handler om at få noget erfaring, og hvis jeg beslutter mig for på et tidspunkt at være holdlæge for en mindre klub, er det fedt at have fået en introduktion til, hvordan man for eksempel pakker en lægetaske. Der er så meget i sådan en taske, som jeg slet ikke havde tænkt over, man skulle medbringe. Søren har jo kontaktlinser med, hvis der er en spiller, der får brug for det, eksempelvis.”

Sabrina Kahina Bech har været med Aarhus Fremad til træning og kamp. Som nyuddannet læge håber hun, at hun kan komme til at arbejde med idrætsmedicin i fremtiden. Foto: Søren Jensen Rahbek.

Et af 2. Divisions bedste setupper

Ifølge Søren Jensen Rahbek er Fremads fokus på sundhedssektoren ret særegent for klubberne i 2. Division. Faktisk føler han sig overbevist om, at den er én af de fremmeste i rækken, hvis ikke dén bedste.

”Vi har måske 2. Divisions bedste sundheds-setupper. Det er også vores ambition at have det,” siger Søren Jensen Rahbek, før han understreger, hvor meget det kræver af de enkelte:

”På trods af, at vi stort set ikke har nogle økonomiske midler at gøre det for, så lægger folk et kæmpe stykke arbejde. Der bliver virkelig lagt mange interessetimer i vores setupper, ligesom der bliver gjort blandt holdlederne og de frivillige.”

Sundhedsstaben i Aarhus Fremad ledes af Søren Jensen Rahbek og består af fem fysioterapeuter og en fysisk træner, og der er en masse spændende erfaring i gruppen, kombineret med unge og uerfarne kræfter.

”Der er en masse fed erfaring i gruppen, vores fysiske træner har eksempelvis været fysioterapeut på Samoas rugbylandshold, hvilket jo er helt absurd,” beretter Søren Jensen Rahbek med en vantro latter. Derudover er der fysioterapeuter med erfaring fra Superliga-klubber og nogle med erfaring fra helt andre sportsgrene.

Selvom der er mange gode mennesker i sundhedsstaben, er det ifølge Søren Jensen Rahbek vigtigt, at Aarhus Fremad hele tiden sørger for at være på forkant med at rekruttere nye talentfulde og ærgerrige fysioterapeuter og for den sags skyld også læger, der interesserer sig for idrætsmedicin. Derfor ser Søren Jensen Rahbek meget gerne, at alle, der kunne have en interesse i at snuse til arbejdet i Fremads sundhedsstab, kontakter ham for at høre nærmere. Vil man i kontakt med Søren Jensen Rahbek, kan det ske på mailadressen kamp@aarhus-fremad.dk.

Sabrina Kahina Bech er ikke i tvivl om, at Aarhus Fremad er et rigtig godt sted for unge og uprøvede fysioterapeuter og læger:

”Fremad er en virkelig fed klub. Der er rigtig meget kultur, passion og hjerteblod i klubben, også blandt spillere og trænere. Og så er der et forholdsvist professionelt setupper med fysioterapeuter og en holdlæge. Det er en god blanding af, at det professionelle møder det lokale, og det er det, jeg synes, Fremad står for.”

Flere nyheder

Næste kamp

14:00

Aarhus Fremad vs FA 2000

Seneste kamp

0 - 1

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Stillingen

ShoP