Trænerrokade: Martin Mikkelsen bliver del af DS’ trænerteam

Martin, der de seneste to år har været assistenttræner for 2. div-holdet, tiltræder nu ny rolle som træner for DS sammen med Eichner og Hjørne.

Af Peter William Ege Nielsen

”Jeg betragter det mere som en udvidelse af mine arbejdsopgaver end en omskrivelse. Jeg er endnu mere tændt på klubben end nogensinde, så jeg kommer til at lægge endnu flere timer i det,” fortæller Martin.

Den nye rokade kommer først og fremmest som led i Martins udvikling som træner. Martin kommer til at få større ansvarsområder i sin gerning som træner, men bliver samtidigt et vigtigt bindeled mellem DS og 2. Div. Martin kommer nemlig stadig til at arbejde tæt med 2. Divs trænerteam, hvor han i høj grad vil sparre og lave analytisk arbejde for begge hold.

Bag beslutningen ligger naturligvis adskillige overvejelser. Efter Martin har været med til kamp som stedfortræder for Eichner og hjulpet til med DS’ træning, er det blevet klart for ham, at trænerteamet godt kan være presset. Med tilkomsten af vores nye assistent på 2. Div, Christian Ege, gav det tilmed mere logisk mening for Martin. Det vil nemlig give ham mere erfaring og tid på træningsbanen.

”Jeg har følelsen af, at jeg skal tage næste skridt nu for min udviklings skyld som træner – blandt andet for at det ikke bliver for trygt, komfortabelt, og så jeg ikke kommer til at sidde fast i den samme rolle. Det skal man passe på med – helt generelt også.”

Direktør, Lars Kruse, er klar i spyttet omkring vigtigheden af Martin i klubben. Den nye rolle kommer til at styrke sammenhængen mellem holdene, og det er lige efter planen, fortæller Lars.

”Martin har naturligt på baggrund af sin person og CV en kæmpe rolle i klubben. Så er det klart, at eftersom han bliver tilkoblet DS, så vil det bevirke, at hele DS bliver en større del i det hele. Og vi arbejder jo hele tiden på, at se det som én trup, der spiller i to turneringer,” fortæller han og fortsætter:

”Martin har ambitioner med trænergerningen, så det passer os rigtig fint med, at Christian Ege kommer til. Fra mit perspektiv ville der blive en udfordring i at skulle have hele tre assistenttrænere, men jeg har ikke haft lyst til at sige farvel til nogen af dem. Så for mig gik det hele op i en højere enhed, da den her mulighed bød sig og Martin selv kom og foreslog det. Jeg ville rigtig gerne have Martin i den rolle, han har, men også have Christian med. Så var der et behov på DS, hvilket gjorde det passer rigtig godt. Og det er ikke nogen devaluering af det nuværende trænerteam på DS, for de har trukket et kæmpe læs og gjort det godt, så det er bare megafedt, at de får noget assistance.”

Et tæt samarbejde er nøglen

At der er en bro mellem vores to hold, er essentielt for klubbens projekt, hvor vi hele tiden skal have udvikling i kernen af det hele. Vi skal skabe en stærk sammenhæng mellem vores hold, så der bliver kort vej mellem. For Martin er det et godt signal at sende, når trænere og ledere selv kan bevæge sig på netop den bro og have udvikling som prioritet.

”Vi omstrukturerer internt, og det sender et fedt signal, når vi skal prædike til de unge, vi gerne vil hente ind til DS i første omgang. Der er en bro mellem de to hold med én stor trup. Det klinger bare bedre, når vi gør alvor af det selv. Vi tager det her DS-hold rigtig seriøst,” fortæller Martin.

Den nye konstellation et udtryk for, at vi ikke er blege for at gøre det over hele linjen. Mange spillere har taget skridtet, som Hauge-brødrene og helt aktuelt Kock og Behrem. Så er der omvendt nogle af de gode gamle, der er gået den anden vej. Men det skal ikke kun være på spillersiden – også for vores trænere og ledere.

”Vi skal selv tage turen over broen, som jeg gør nu, og vise, den faktisk er der. Når vi skal sælge ideen til unge spillere, som måske er kede af, de i første omgang skal spille DS, så kan vi vise dem, at vi tager det dybt seriøst, og begge hold er lige vigtige. Det handler om at hjælpe de unge mennesker. Når de kan se, at både spillere og trænere går den ene og anden vej, så giver det troværdighed. Det viser, vi mener det med én stor trup. I det store billede er det mindre interessant for mig, hvilket hold man spiller på – det handler om udvikling.”

DS-træner Eichner er som Martin også begejstret for, at vi kigger over hele klubben og sætter et eksempel, når trænerteamet også kan flytte sig i klubben.

”Vi har en klub, der vil udvikling. Det her er endnu et vidnesbyrd om, at det ikke kun er på spillersiden, men vi også kigger i trænerteamet på, hvad der er næste skridt for vores trænere og ledere. Martin er et godt eksempel på, at man kan træffe beslutninger og gøre noget, som gavner sig selv, men hvor han måske tager et niveaumæssigt skridt ned i forhold til 2. Division – i sidste ende er det for at udvikle sig yderligere. Det samme gør sig gældende, når vi taler med spillerne om, at man er bevidst om, hvor man er henne, og hvad man har brug for i forhold til at nå det næste skridt i sin udvikling. Det kan godt være, det er at sige, at DS er godt for mig nu og her,” fortæller Eichner.

For Lars Kruse betyder den her sammenhængskraft rigtig meget. Det er en helt overordnet strukturel tilgang, der skal sikre, vi kan udvikle spillere og skabe et godt miljø omkring klubben.

”Det skal være en rugekasse til 2. Division. Det er også derfor, vi ikke kalder det 1. og 2. hold. Det hedder 2. Division og Danmarksserie. Det er lidt en Brentford-model, hvor de har et stærkt ungdomshold i stedet. DS skal være et sted, hvor vi både skaber nogle kulturbærer og afvikler dem. Det er ikke en varmestue for dygtige fodboldsspillere. Det er et sted, hvor man enten er ved at blive til noget eller har været noget.”

Flere kompetencer til bordet

Martin kommer til DS-holdet med en masse gode kompetencer til at styrke holdet. Men han fortæller selv, at han stadig er ny i trænersædet, og derfor stadig vil skulle lære meget af sine nye, tætteste kollegaer i Eichner og Hjørne.

”Jeg skal stadig suge meget til mig, men jeg føler, jeg kommer med en god energi og nogle skarpe øjne. Jeg kan mærke, at jo mere jeg lander i det med at være træner ude på banen, og jo mere jeg finder mig selv i det, så kræver jeg også mere. Det er ikke nødvendigvis til kvalitet, men især til indsatsen og koncentrationen. Des mere vi koncentrerer os og giver af os selv, des hurtige og bedre udvikler vi os. Og så er jeg ligeglad med, om det hedder DS. Vi skal være ambitiøse og ikke spilde hinandens tid.”

Og heldigvis ser Eichner også frem til at få Martin ved sin side. Han knytter nogle gode ord med på vejen til Martin og hans nye rolle på DS.

”Martin kommer til at bidrage med hans evne til at forstå, nuancere og reflektere over spillet. Vi er meget klare i, at vi har en fast struktur for, hvordan vi spiller, så vi over tid kan stå stærkere end vores modstander, som normalt er de bedste hold ude i klubberne, hvor vores DS er det andet bedste hold i vores klub. Fordi vi har en fast måde at gøre det på, så kan vi opveje noget af den forskel, der ellers ville være. Der bliver det endnu stærkere af, at Martin kommer. Ét er Martins person. Han er ikke bleg for at komme med inputs, vil gerne udfordre og på den måde udvikle os. Selvom vi har en fast struktur, så vil han spørge kritisk ind til, hvad vi kan gøre endnu bedre i den. Det glæder jeg mig rigtig meget til at arbejde med,” fortæller Eichner.

Martin kommer som sagt også til at have en stor rolle i forhold til videoanalyse og sparring med det øvrige træningsteam. Det kan være i forhold til, hvordan spillestilen kan udvikles, hvordan man kan få spillere til at se bedre ud eller bare forstå tingene bedre. Martin har haft samme, store rolle på 2. Div, hvor han har lagt mange timer i netop at udvikle på disse ting. Og det kommer han til at gøre i endnu større grad i sin nye rolle.

”Gennem min nye rolle bliver vi virkelig stærkt forbundet, fordi jeg har en fod i begge lejre. Det er kun fedt, at det kommer til at blive mere ensrettet og strømlinet på den rigtige måde. Der er en sammenhæng mellem, hvordan vi gør tingene på begge hold. Selvfølgelig med små nuanceforskelle, i forhold til vi er er forskellige mennesker og trænere. Men i det store billede bliver det endnu mere ensrettet, hvilket er det eneste rigtige at gøre rent strategisk, hvis vi skal udvikle begge hold og spillere. Vi skal skabe den bedst mulige forudsætning for at tage skridtet fra DS til 2. Div,” siger han.

Træneroverblik:

2. Division

Cheftræner, Morten Dahm Kjærgaard

Assistenttræner, Christian Ege & Mathias Damgaard

Danmarksserien

Cheftrænere, Jacob Eichner & Martin Mikkelsen

Assistent, Kasper Hjørngaard

Flere nyheder

Næste kamp

14:00

Aarhus Fremad vs Thisted FC

Seneste kamp

0 - 0

Brabrand vs Aarhus Fremad

Stillingen

ShoP