Morten Kjærgaard om 2020: Et år fyldt med begejstring

2020 kogt ned til ét ord ifølge vores cheftræner?
Begejstring.

”Det er den følelse, som vi har haft mange gange, og som vi søger efter. Vores egen begejstring for at være dygtige, viljen til at blive dygtigere og give begejstringen videre via den måde, vi spiller på, og den måde, vi er sammen på. Den begejstring vi både har sammen, men også har med vores fans og vores omgivelser,” forklarer Morten.

2020 har været et begivenhedsrigt år for Fremad. Det har været et år fyldt med op- og nedture, men overordnet også en kæmpe udvikling i klubben. En udvikling som vores cheftræner, Morten Dahm Kjærgaard, har haft stor del i. Morten kom til klubben i januar 2020, og der må siges at være sket en del, siden han kom til.

Et turbulent forår kulminerer i en følelseskarrusel
Opstarten i foråret 2020 bragte en ubehagelig overraskelse; corona. Det resulterede i, at sæsonen blev indstillet, og hele fodboldverdenen måtte vente i spænding på, at vi skulle i gang igen. Det kom vi heldigvis. Vi fik seks kampe, hvilket betød, at der skulle arbejdes rigtig hårdt op til det amputerede, resterende program, som blev skåret ned til seks kampe fra 16. Holdet var toptunet og klar, hvilket så sandeligt kom til udtryk i de seks kampe, som Fremad gik ubesejret igennem med blot én uafgjort kamp. Det kulminerede på sidste spilledag den 4. juli på Riisvangen mod BK Frem. En kamp som endte 7-0, men hvor en Jammerbugt sejr mod Helsingør var nødvendig for oprykning.

”Vi havde været underdog og hentet dem, som ikke nogen havde regnet med, vi kunne hente. Vi kommer så tæt på, som vi næsten overhovedet kunne komme, og i 14 sekunder regnede vi jo faktisk med, at vi var gået forbi dem. Der var følelser af eufori, begejstring og uforståelig glæde over det var lykkedes og kunne lade sig gøre. ’Jammerbugt havde scoret!’, og så havde bolden ramt indersiden af stolpen og ikke gået ind alligevel. Så kommer følelserne af ærgrelse og skuffelse, over det lige nøjagtigt ikke var lykkedes.”

Det var dog alligevel de gode følelser, som stod tilbage på den anden side af sommeren 2020. Holdet viste, hvad det er i stand til. En bekræftelse i, hvad Fremad kan opnå.  

Kontrakter resulterer i kontinuitet
Kort efter slutningen på 19/20-sæsonen kom en overraskelse, som kun kunne glæde alle omkring klubben. Der kom kontrakter på bordet for første gang i over 10 år. Vigtigheden af kontrakterne er stor. Fremad har altid haft det problem, at spillere, som præsterer rigtig godt, let kan ryge til andre klubber. Det sætter kontrakter blandt andet en stopper for, men der er endnu et vigtigt aspekt:

”Det betyder noget for både udviklingen, men også præstationsniveauet man kan gå efter. Det højner ens præstationer jo længere tid, man har været sammen. Det fundament, der har været, og som er blevet bygget op, qua at spillerne har taget så stor ejerskab og fået så stor en forståelse for måden, vi spiller på, og den fodboldfaglige del. Det giver et rigtigt godt udgangspunkt for at blive ved med at flytte os. Først i en god opstart, hvor vi har mulighed for at blive endnu bedre, uden resultatmæssigt at være presset, og så i turneringens øjemål, hvor vi kan vise, hvor dygtigere vi er blevet, hvor meget vi kan, tør, og hvor stor tro og tillid, vi har til hinanden. Så må vi se, hvad det munder ud i.”

Kontinuiteten, kontrakterne medfører, er med til at styrke den udvikling, holdet gennemgår. Netop udviklingen er et helt centralt mål for Morten i Fremad.

”Jeg er af den opfattelse af, at der altid pågår en udvikling. Det gælder alle mennesker og fodboldklubber – der sker altid noget. Det er så interessant at tage hånd om den udvikling. At forsøge at vide hvornår vi er heldige, dygtige, uheldige og så holde fast i, hvad vi gør godt, finde et udbytte og en strategi for, hvordan vi vil gøre tingene, og så skabe klarhed over det, så den her udviklingsbetydning får de rette tiltag. Vi vil gerne som klub, hold, træner, spillere være dygtige til at lave nogle gode præstationer. Vi skal spille med om resultatet i alle de kampe, vi pågår. Om så det er en sponsorkamp, træningskamp eller turneringskamp, skal vi være dygtige. Det gør vi ved at sikre os, at vi bliver bedre, og ved at vide hvorfor og hvordan, vi bliver bedre. Vi leder ikke efter det, at det hele bare er lyserødt og perfekt, og der ikke er nogle bump på vejen. Vi er fuldstændig klar over, at de udfordringer, som vi støder på, er dem, som er med til at vise, hvor langt vores udvikling er og derfra optimere den. Vi er godt klar over at fodboldliv, og et liv i det hele taget, ikke er på lige linje frem mod evig lykke. Det er fyldt med en masse udfordringer, og det er det, vi er interesserede i at være gode til at tage hånd om. Derfor har den her udvikling både i klubben og i holdet, ned i vores spillestil til alle detaljer, været rigtig, rigtig vigtig, og er det stadigvæk. Vi er langtfra færdige. Vi er i gang med at lægge yderligere på og være endnu mere beviste om, hvad vores egen rolle er i den udvikling.”

Pokalrejsen
Efteråret har bragt mange oplevelser. Modgang, medgang og en stor udvikling i klubben og på holdet. Nogle nævneværdige højdepunkter er vores pokalrejse, som både bød på Vendsyssel og Randers.

”Vi har de her to pokalkampe, hvor vi fik mulighed for at spille opad på niveauet, hvor vi mod Vendssyssel leverer en god præstation sammen, ikke fordi vi udelukkende var det heldigste hold – heldige var vi også – men også fordi vi på dagen var det dygtigste hold, og at vi så får sat streg under det ved at vinde så stort i så svær en kamp. Det var en begejstring, der var til at føle på. Vi leverer igen en rigtig god præstation mod Randers, hvor vi får skabt en rigtig interessant fodboldkamp og igen får givet os selv et løft og en begejstring i den måde, vi spiller fodbold på.”

Netop de gode præstationer, er noget, som Morten gennemgående pointerer vigtigheden af. Men de gode præstationer indebærer et vigtigt aspekt. De gode præstationer skal munde ud i gode resultater, og det er noget, som Morten er bevidst om, når han understreger:

”Vi skal sikre gode præstationer, som skal sikre os gode resultater.”

Mortens egen rejse
Morten kom som sagt til Fremad i januar 2020. Hans første professionelle cheftrænertjans. Det er altså ikke kun holdet, der har gennemgået en udvikling, det er også Morten selv. Det kan være svært at vurdere, hvad et rigtigt valg i en given situation er, som det valg Morten tog, da han valgte at gå fra at være assistent til cheftræner, efter han sluttede sin 7-årige periode som assistent i FC Fredericia og drog nordpå til Fremad med sin nye titel. Morten kunne dog hurtigt komme frem til en konklusion:

”Det har været det rigtige valg. Jeg har været top motiveret og tændt. Det at skulle have overblikket og styringen på et helt holds udvikling, medindflydelse på en klubs udvikling og skulle arbejde sammen med et rigtig dygtigt trænerteam og fodboldspillere og forsøge at sætte en retning. Det har været så rigtigt for mig, og det har motiveret og inspireret mig til at lægge rigtig mange timer i det og gøre det uden stort set at opdage, hvor meget og hvor lidt det nu har været. Det er blevet en del af mig.”

Det er dog ikke alene tjansen og ansvaret, som har passet perfekt til Morten:

”Jeg er kommet til en klub, som har passet super godt til mig. Jeg har mødt en klub, der har været åben, begejstret, vist mig fuld tillid og tryghed i den måde, jeg gerne vil være med til at styre det her på. En direktør, bestyrelse, et super godt samarbejde med Andreas på kontoret. Det er helt særligt, fordi der virkelig har været en tålmodig, åben tilgang med masser af tillid. Der har været et længere perspektiv på udviklingen, og det synes jeg er grundlaget for, at vi alle sammen kan være dygtige i vores job. Jeg er kommet til en helt særlig klub med nogle helt særlige mennesker, som er godt for mig ift. den måde, jeg arbejder på.”

Modgang er vigtig læring
Mortens første år i Aarhus Fremad har medført en række begivenheder, hvilket ultimativt har resulteret i en stor læring. Starten på cheftrænerkarrieren var flyvende. Morten og Fremad vandt 7 ud af 8 af deres kampe i foråret og spillede den sidste uafgjort. Efteråret har derimod bragt hårdere perioder, og det er for Morten ligeså vigtig læring, som når det går godt:

”Der ligger en læring i det hele, hvilket jeg er blevet bekræftet i den her periode i efteråret, hvor der gik fire kampe, hvor vi ikke vandt. Det forventningspres, vi er begyndt at spille under, har vi virkelig fundet ud af, er interessant. Det har lært mig meget om måden at gøre tingene på både som træner og klub. Det at have et længere perspektiv og strategi for, hvordan vi vil gøre tingene. Forbedre og dygtiggøre træningen og spillestilen hele tiden. Det har bare gjort, vi som klub og i trænerteamet og truppen har været overraskende upåvirket af resultater på den korte bane og gjort, at vi kan udvikle os og blive bedre, selvom vi ikke har haft en resultatmæssig selvtillid, som man godt kan opleve kan spille en afgørende faktor for, hvor hurtigt vi bliver dygtigere. Vi har formået stadigvæk at kunne skabe en god og positiv udvikling, og det er nok noget, jeg har lært mest af. Både selv at være i og være rolig omkring. Men jeg er ikke mindst blevet bekræftet i, at den måde vi gør tingene på virker, og det virker godt. Det har alle fra bestyrelsen til ansatte, trænerteam, fodboldspillere, holdledere og frivillige ikke mindst bidraget til.”

Coronaens indtog
En stor del af 2020 har ikke kun været op-, nedture og udvikling. Det har også budt på en verdensomspændende pandemi. Corona har taget meget fra os. Og ikke bare de 10 kampe, som måske kunne have givet os chancen for at rykke op. Det mest interessante, som det har taget fra os, og som de fleste er opmærksomme på, er at spille foran en masse mennesker:

”I den tid jeg har været i Fremad, har vi ikke spillet foran mere end de her 300 tilskuere. Det har været fantastisk og fortryllende med det antal, men vi husker alle sammen det at spille foran flere tilskuere. Så vi har fundet ud af, at fodbold ikke kun handler om at skulle gøre en stor karriere ud af det eller tjene en masse penge, de ydre faktorer. Det er også for at vise sig frem, begejstre andre og dele den glæde, som der er i en sport som fodbold. Sammenlignet med det alvorlige corona har gjort, er det fuldstændig ubetydeligt, men ift. den glæde fodbold kan give i modsætning til det, corona har gået ind og gjort, så kan det pludselig have en kæmpe betydning. Jeg tror, alle, der arbejder i og omkring fodbold, har fundet ud af, hvad vi har manglet, og hvad der er taget fra os. Vi glæder os til at kunne kigge frem til en tid, hvor vi på en mere åben måde kan få alle vores følelser i frit spil ift. spillet, konkurrencen og måden at udøve sin drøm på.”

Nye tider i vente
Forhåbentligt går vi snart en coronafri tid i møde. Indtil da må vi holde ud. 2021 bringer forhåbentligt også andet end en tid uden en pandemi til stede:

”Vi kommer forhåbentligt til at se et hold, der er blevet dygtigere og bedre til at sætte præstationer sammen, der skal være med til at give bedre resultater, og som så skal give os mulighed for at spille med i toppen og skabe en spændende afslutning på den igangværende sæson. Vi vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at spille med om det til det sidste og få skabt en masse spænding til det allersidste i den halve sæson, som står for døren. Vi skal være klar på det.”

#forzafremad

Flere nyheder

Næste kamp

14:00

Aarhus Fremad vs Thisted FC

Seneste kamp

0 - 0

Brabrand vs Aarhus Fremad

Stillingen

ShoP