Sommerkamp mod Grønland

Aarhus Fremad byder velkommen til det grønlandske landshold

Af Mads Holst

Selvom sæsonen i 2. Divisionens oprykningsslutspil sluttede med weekendens sejr over HIK, er spillere og trænere i Aarhus Fremad ikke helt gået på sommerferie endnu. Forude venter en festlig sommerkamp mod vores nordiske brødre fra julemandens land, når Grønlands landshold gæster Riisvangen på torsdag den 23/06 klokken 17:30.

Men det grønlandske landshold er ikke helt som så mange andre landshold. Grønland er nemlig ikke medlem af UEFA eller FIFA, og derfor må de ikke deltage i kvalifikationen til hverken EM eller VM. Der er visse adgangskrav, som medlemslandene i UEFA og FIFA skal opfylde, før de kan deltage i officielle landskampe. For det første skal landet være anerkendt som en selvstændig stat og være medlem af FN, og her render Grønland ind i problemer.

Grønland er nemlig ikke medlem af FN som en selvstændig stat, og derfor nægtes fodboldforbundet adgang til de forjættedes land: UEFA og FIFA.

Grønland kan med rette føle sig snydt

Der findes dog en række andre lande, der ikke har hverken FN-medlemskab eller selvstændig status, som alligevel får lov til at deltage i blandt andet EM-kvalifikationen. Her kan nævnes Gibraltar, der hører under den britiske krone, Færøerne, der har samme selvstændige status som Grønland under den danske krone, og det nyeste skud på stammen: Kosovo, der endnu ikke er en anerkendt stat eller et medlem af FN.

Det kan altså virke en smule bizart, når Grønlands Boldspils Union ikke må deltage i UEFA- og FIFA-turneringer, når lande som de førnævnte må, men det skyldes, at de ovenstående landes ansøgninger, om at blive fuldgyldige medlemmer af de internationale fodboldforbund, har været længe undervejs. Siden da har FIFA indført reglen om selvstændig status, men den selv samme regel er måske på vej ud igen, da reglen kan vise sig at være ulovlig. Den uafhængige sportsdomstol, CAS, kigger i øjeblikket på sagen.

DBU har også valgt at gå ind i sagen og støtte op om grønlændernes ønske om anerkendelse. Ud over at tale grønlændernes sag ved diverse UEFA- og FIFA arrangementer, har DBU indgået et samarbejde med Grønlands Boldspils Union, hvor de sammen skal skabe bedre spillere og baneforhold. Hvis dét lykkedes, er vejen måske banet for Grønland som fuldgyldigt medlem af de internationale fodboldforbund.

I første omgang må grønlænderne ’nøjes’ med en kamp på Danmarks Hyggeligste Stadion, hvor Aarhus Fremad nok skal udfordre det unge landshold med alt, hvad de har. Så kom op og støt både dine stribede helte og det grønlandske landshold Sankt Hans Aften på Riisvangen.

Flere nyheder

Næste kamp

15:00

Nykøbing FC vs Aarhus Fremad

Seneste kamp

2 - 0

Aarhus Fremad vs EFB

Stillingen

Standings provided by Sofascore

ShoP